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Introduction

This FAQ is intended to accompany the Privacy Guidelines for Strata Corporations and

Strata Agents (https://www.oipc.bc.ca/quidance-documents/1455) to assist strata

corporations and strata agents in discharging their duties under the Strata Property Act

("SPA") in a manner that respects the privacy of owners and tenants under the BC

Personal Information Protection Act ("PIPA").

Check out the full guidelines for more detailed information regarding how strata

corporations, and strata agents acting on their behalf, must adhere to the privacy rules

contained in PIPA.

Q: Is a strata corporation subject to PIPA?

Yes. A strata corporation is considered an "organization" under PIPA.

Q: Can a strata corporation collect and use personal information in order to

manage the corporation?

Yes. Strata corporations should only collect and use the minimum amount of personal

information that is reasonable for the operation of the strata corporation or to fulfill its

obligations under SPA and other relevant legislation.

Strata corporations will normally need an individual's consent to collect and use his or

her personal information. However, PIPA provides exceptions to consent. In particular,

if SPA authorizes or requires the collection and use of personal information, consent is

not required. For example, section 35 of SPA provides authority for the strata

corporation to collect personal information, including a list of owners, with their strata

lot addresses and mailing addresses (if different than the strata lot address), names of

tenants, and a list of strata council members.

https://www.oipc.bc.ca/quidance-documents/1455)
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Q: What personal information can a strata corporation collect at strata council

meetings and include in the minutes?

PIPA does not prescribe what personal information should or should not be included in a

strata corporation's minutes. Strata councils should ensure that only the minimal amount

of personal information required to provide an accurate and objective account of its

decisions is recorded in the meeting minutes.

If a strata council member or a guest attends a strata council meeting, they have

provided implied consent to have their name and unit number or strata lot number

recorded in the strata council minutes. Similarly, the names of any authorized people in

attendance at the meeting, such as the strata manager can be noted in the minutes. The

name, strata lot number and/or unit number of each strata council member, who is not

attending the meeting, may also be recorded.

Section 18(3) of the Standard Bylaws states that "the results of all votes at a council

meeting must be recorded in the council meeting minutes." Minutes of strata council

meetings should record all decisions made by the strata council, but need not include

the exact discussions leading up to any votes. It is important that the strata council

minutes clearly document how resolutions are amended and the outcome of any votes.

Our guidelines have more detailed practical guidance on what should not be included in

council meeting minutes.

Q: How should minutes be prepared when an individual making or seconding a

motion objects to having his or her name recorded?

When an individual makes or seconds a motion, they are providing implicit consent for

the collection of their personal information pursuant to s. 8(1) of PIPA. If the individual

withdraws his or her consent then the individual is not able to move or second a motion.

Q: Can a strata council make an electronic recording of a council meeting?

Unless the majority of owners or strata council members pass a resolution in favour of

allowing meetings to be recorded with an audio or visual recording device, strata council

or general meetings should not be recorded either by the strata corporation or by an

individual. However, PIPA does not apply to the acts of a private individual, but only

applies to the actions of an organization, such as a corporation. Therefore, a strata

corporation may wish to consider passing a bylaw forbidding any audio or visual

recording device to be used at a strata council meeting or general meeting without the

prior approval of the majority of eligible voters, who are present in person or by proxy at

the time that the vote is taken.
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Q: Section 36 of SPA allows an owner to access a copy of the minutes of annual

and special general meetings and council meetings. Do names and other

personal information need to be removed before the minutes are released?

No. Section 36 of SPA states that upon receiving a request, the strata corporation must

make records and documents available to owners and other authorized individuals.

Because the disclosure is expressly authorized by another law, the personal information

in the minutes can therefore be disclosed pursuant to s. 18(1)(o) of PIPA.

Since minutes may be shared with individuals not living in the strata corporation, such

as realtors and prospective strata lot owners, it is important that the minimal amount of

personal information is disclosed in the minutes.

When drafting minutes, the best practice is not to record personal information that is not

necessary for business or legal purposes.

Q: When an owner writes to a strata council requesting approval of a renovation,

may the strata minutes record the unit number, lot number, or other identifying

description of the unit that will be doing the renovation?

The strata minutes need to accurately reflect what decision was made. As long as the

unit number or strata lot number is mentioned and the owners are not individually

named, the minutes would not contravene PIPA. To be transparent, you may wish to

advise the strata lot owner that this will happen if approval is granted.

Q: Can a resident have access to a letter of complaint about them?

Under s. 36 of SPA strata councils must disclose records and documents to owners and

other authorized individuals, including correspondence received by the strata

corporation. PIPA authorizes this disclosure pursuant to s. 18(1)(o).

A resident may also make an access request pursuant to s. 23 of PIPA for his or her

own personal information that is under the control of the strata corporation.

As strata corporations are at liberty to disclose complaint letters to the person who is the

subject matter of the complaint pursuant to SPA, it is advisable for strata corporations to

have clear policies explaining to all owners and tenants that the strata corporation will

disclose complaint letters upon receiving a written request pursuant to SPA by an

authorized individual. This includes disclosure to the person who is the subject matter of

the complaint should they make a request under the SPA.
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Q: What obligations does a strata corporation have to redact third-party personal

information in correspondence when requested by a strata property owner?

Section 36 of SPA is a mandatory disclosure provision — strata corporations must

disclose documents and records upon request by owners and other authorized

individuals. PIPA authorizes this disclosure pursuant to s. 18(1)(o). As this disclosure is

expressly authorized by SPA there is no authority under PIPA to redact personal

information contained in correspondence.

Q: Can a strata corporation recover expenses incurred in producing and

providing a document requested under SPA?

Yes. If a person has requested copies of strata records under s. 36 of SPA, the strata

corporation may charge a fee that complies with s. 4.2 of the Strata Property

Regulation, which is 25 cents per page. PIPA does not affect this process.

Q: Can the names and contact information of the members of the strata council

be disclosed to anyone who asks, or published in a newsletter or on a web site?

The names and mailing addresses of strata council members may be disclosed to any

strata lot owner or other authorized person in order for that council member to be

contacted. However, neither SPA nor PIPA stipulate that the telephone number or email

address of each strata council member must be made publicly available.

Q: Can a strata corporation provide an owner with the contact information for

other owners?

Strata corporations are required to keep a list of the names and mailing addresses of

strata lot owners and make the list available to other owners and other authorized

individuals pursuant to ss. 35 and 36 of SPA. This list does not include an owner's

phone number, email address, or other contact information beyond mailing addresses

if different from their strata unit. If a strata corporation wants to disclose additional

contact information of owners, it must ensure that the disclosure is for a reasonable

purpose and that the individual has consented to such a disclosure and for such a

purpose.

Q: Does PIPA affect a strata corporation's ability to collect outstanding debts?

No. PIPA permits the reasonable collection, use and disclosure of personal information

to collect a debt (ss. 12(1)(j), 15(1)(j) and 18(1)(g) of PIPA).
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Q: Does PIPA affect a strata corporation's ability to investigate and enforce its

bylaws or rules?

A strata corporation can investigate and impose fines or other sanctions on owners,

tenants, or their invitees for contravening the corporation's bylaws or rules (Part 7,

Division 3 of SPA).

PIPA permits the reasonable collection, use and/or disclosure of personal information for

the purpose of an "investigation" or "proceeding" (ss. 12(1)(c), 15(1)(c), and 18(1)(c)) as

defined in PIPA. However, PIPA would not permit the collection or use of personal

information through measures such as video surveillance to investigate and enforce

minor bylaw infractions.

Please refer to Order P09-02 (Shoal Point Strata Council) on our website for examples

of minor bylaw infractions: https://www.oipc.bc.ca/orders/1417

Q: Can a strata corporation install video surveillance on strata property?

PIPA allows the use of video surveillance on strata property where that collection of

personal information is for a purpose that a reasonable person would consider

appropriate in the circumstances. Depending on what other less privacy invasive

measures have been previously attempted to address the issue, the OIPC has found that

the use of video surveillance for security purposes may be reasonable but its use to

enforce minor strata bylaws is not.

Before installing or operating either a video surveillance or an access control system,

the strata corporation must pass a bylaw authorizing its installation and operation. A

strata corporation must also have a comprehensive written privacy policy in place that

governs the use of such systems and the personal information they collect.

Please refer to Order P09-02 (Shoal Point Strata Council) on our website for examples

of minor bylaw infractions: https://www.oipc.bc.ca/orders/1417

Q: Can a strata corporation give personal information to a property management

company it has hired?

Yes. Under s. 18(2) of PIPA, a strata corporation may disclose personal information to

a property management company if:

• individuals consented to the original collection by the strata corporation;

• the personal information is disclosed solely for the purposes for which the

information was originally collected; and

https://www.oipc.bc.ca/orders/1417
https://www.oipc.bc.ca/orders/1417
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• is limited to that which the property management company needs to carry out

work on behalf of the strata.

Q: Can a strata corporation disclose account and payment statements to an

owner, a purchaser, or a person authorized by an owner or purchaser?

Yes. Section 59 of SPA requires a strata corporation to issue an Information Certificate

that includes any amount the owner owes the strata corporation, other than an amount

paid into court or to the strata corporation in trust under s. 114. A strata corporation is

also required to issue a Certificate of Payment pursuant to s. 115 of SPA. These

disclosures are subject to conditions in SPA. PIPA authorizes these disclosures

pursuant to s. 18(1)(o).

Section 35(1)(d) of SPA also states that the strata corporation must prepare books of

account showing money received and spent and the reason for the receipt or the

expenditure. Section 36(1) of SPA states that these books of account can be disclosed

to an authorized individual. This means that if a neighbouring strata lot owner makes a

request to the strata corporation for its books of account, he or she may know whether

or not you owe the strata corporation money.

Q: Can an owner use the personal information of other owners to convene a

meeting of the strata corporation to elect a council?

Yes. Owners may hold the first annual general meeting and elect a council if the owner

developer has not done so pursuant to s. 16 of SPA. As the owners are not an

organization, PIPA would not restrict their collection and use of personal information.

Q: Are owners who rent their strata units subject to PIPA?

Yes. Landlords are organizations as defined by PIPA and must adhere to the privacy

and access rules in that Act.

Q: Can an owner provide the name of a tenant to the strata corporation?

Under Section 146 of SPA (Strata Property Act), landlords must give prospective

tenants the current bylaws and rules and a Form K Notice of Tenant's

Responsibilities Within 2 weeks of renting the strata lot, the landlord must give the

strata corporation a copy of the Form K signed by the tenant. As well, under Standard

Bylaw 4(2) on request of the strata corporation, a tenant must inform the strata

corporation of his or her name.
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Q: My strata council claims that under privacy law they cannot disclose the

names of companies that provided quotes for maintenance. Can they refuse to

provide me with this information?

PIPA governs the collection, use and disclosure of personal information by

organizations. Information about maintenance fees or quotes is not personal

information; therefore PIPA does not restrict the disclosure of such information.

Q: I believe my personal information was shared in an unauthorized way by my

strata. How should I follow up?

PIPA allows individuals to make privacy complaints to the Office of the Information and

Privacy Commissioner for British Columbia (OIPC).

Before complaining to the OIPC, you should attempt to resolve your complaint directly

with the strata. Submit your complaint in writing directly to the strata's privacy officer.

Provide as much detail as you can in order to assist them to understand the nature of

your complaint.

Give the strata at least 30 business days to respond. If after 30 business days you

have not received a response from the strata or if you are unsatisfied with how the

strata addressed your complaint, you can make a complaint to the OIPC.

Q: If an individual sends an email to a strata manager, and requests that the email

remain private, is the strata manager allowed to share the email including personal

information with the strata council?

If the email contains strata related information, then it cannot remain private. The strata

manager presumably is contracted to act on behalf of the strata council and strata

corporation. Sections 35 and 36 of SPA specify the strata must keep copies of

correspondence that it receives. If an owner or strata council member requests access to

those pieces of correspondence, they are entitled to view them and/or obtain copies.

Q: Can the signatures of a strata corporation petition be disclosed to another

owner?

Yes, the presumption is that a petition is a publically available document. By signing the

document, people are publicly stating their support for a position. Best practice is for the

person accepting signatures to inform the people signing this petition that it may become

a public document once the petition is given to the strata corporation.
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Q: Is there anything in PIPA that prevents a strata corporation from entering a

strata lot to conduct a fire inspection for which proper notice has been provided?

There is nothing in PIPA that prevents such an inspection from occurring. The issue is

whether the inspection is properly authorized by the strata corporation, which is a

separate issue over which the OIPC does not have jurisdiction.

Q: Can a strata corporation store its owner data and records with a cloud

provider if the cloud provider's servers are located outside of Canada?

PIPA does not prevent the storage of personal information outside of Canada. Ideally,

the strata corporation should inform individuals where their information is being stored.

The strata corporation may only collect personal information for purposes that a

reasonable person would consider appropriate in the circumstances and that fulfill the

purposes that the strata corporation discloses to the individual or pursuant to PIPA.

If personal information of owners is going to be stored outside of British Columbia, the

strata corporation should ensure that the contract governing the storage of personal

information ensures that the legal protections afforded by PIPA are provided for in that

contract.


